Menschen voor wie men een voorkeur heeft, waartoe men zich getrokken voelt………
Menschen voor wie men een voorkeur heeft, waartoe men zich getrokken voelt………

Smitten DNA

Ancestry.com, de genealogie website, maakte het eenvoudig de stamboom van onze familie uit te pluizen. Daarom weten we nu dat veel verwanten van ons in de VS wonen. Niet alleen direct, via Janke Holtland, maar ook teruggaand tot de broer van onze stamvader Pier Hendrik Smit. Een kleinzoon van die broer, John Henry (Jan Hendrik) Postema, emigreerde rond 1900 naar de USA, trouwde in 1903 in Chicago met Elizabeth Veenstra en kreeg in de VS een uitgebreid nageslacht.

Ook via moederskant (Anna Dijkstra) hebben we verwanten in de VS wonen. Anna vertelde al eens dat de broer van haar oma, “omke” Jan Koenes Veenstra, emigreerde naar Amerika. Dat klopt en het wordt ook via DNA matches bevestigd. Jan Koenes Veenstra trouwde in Amerika Gertrude Walkotten, een dame afkomstig uit Duitsland, in Grand Rapids, Michigan, april 1893.  

Verwanten (via de Dijkstra tak) in de VS, met wie een DNA verwantschap is aangetoond.

Via de vaderskant (nakomelingen van Jan Posthuma) is geen DNA match ontdekt maar dat is goed mogelijk. Er is al een kans van 30 procent dat achterneven geen autosomaal DNA zullen delen.

Er wordt overigens maar naar een heel klein stukje van het totale DNA gekeken om familieverwantschap te bepalen.

Om het in perspectief te zetten: 98% van ons DNA delen we met de chimpansee en we zijn 60% genetisch identiek aan bananen.

Elisabeth Veenstra (geboren Opsterland) en John Henry (Jan Hendrik) Postema.  

Henri Postema, zoon van John Henri, gestorven 1982. Ook een verre verwant van ons in de VS 

De etniciteit inschatting van Ancestry moet niet te serieus worden genomen. De Smitten roots liggen overduidelijk in West-Europa maar het heeft weinig zin gedetailleerder te kijken.

Ancestry komt met deze percentages.

Germanic Europe: 81%
Norway: 10%
Sweden & Denmark: 7%
England & Northwestern Europe: 2%

Neem de 10% Noorse genen in ons DNA profiel. Die 10% zou van een verdwaalde Viking afkomstig kunnen zijn maar de afkomst van Vikingen was ook al gemengd. Ze hadden voorouders in zowel Zuid-Europa als in Scandinavië of stamden af van zowel Sami (de oorspronkelijke bewoners van een deel van Scandinavië) en andere Europeanen. Ze vermengden zich met een breed scala aan volken die ze tegenkwamen op hun verre reizen.