Menschen voor wie men een voorkeur heeft, waartoe men zich getrokken voelt………
Menschen voor wie men een voorkeur heeft, waartoe men zich getrokken voelt………

Juffrouw Witkop
Huisonderwijzeres 1926 – 1929

Willemina Witkop, (23-01-1904, Siddeburen, haar vader was bakker) had een lange carrière als onderwijzeres (Facebook: “Juffrouw Witkop de liefste juf die ik heb gehad”). Haar eerste aanstelling (of één van de eerste) was als huisonderwijzeres op Schokland. Trientje moest aan haar wennen:

“Zeg, Trijnie, weet je het nog? Sept 1926. De nieuwe huisonderwijzeres komt! Die is zeer benieuwd hoe ze ontvangen zal worden, dat snap je. Hoe dat precies gegaan is weet ze niet meer. Maar één ding weet ze nog goed. Trijnie maakte haar acrobatische toeren onderaan de steiger en bekommerde zich er niet over hoe de juffrouw ontvangen werd. Je ging je gang en lapte die nieuwe juf aan je laars. Vreemd- En helaas… het werd een beetje moeilijk tussen ons beiden. Na schooltijd gingen we wel samen met zijn drieën uit (Jantje, jij en ik) doch het zat stroef. Totdat… je zei: “ik word altijd achteruit gezet, ik moet steeds alleen lopen op het smalle cementpad over de dijk naar de Middenbuurt”- Een goed teken! Er brak iets ten goede. Blij kwam dan ook de oplossing: met zijn drieën gaat toch ook wel. We namen elkaar in de arm; de middelste met een halve stap achter en dan gaan we telkens eens verwisselen. Van toen af ging de stroefheid weldra verdwijnen. “
Herinneringen van juffrouw Witkop ter gelegenheid van mijn ouders 40 jaar huwelijk..1987 Anderhalve week later zijn tante Jantje en mijn moeder overleden. Harma Holtland


“Eerst was de onderwijzer Arends aangesteld. Opa wilde wel zeker weten dat hij niet in dienst hoefde. Arends verzekerde dat dat niet het geval was maar het tegendeel bleek, hij had gelogen. Opa had nog vele sollicitatiebrieven, zocht er in en zei: Arends was de eerste van het alfabet nu neem ik die aan het eind. Het werd dus de W van Witkop. Juffrouw Witkop hoefde met zekerheid níet in dienst.”
Titi Smit

Juffrouw Witkop derde van links
Herinneringen van juffrouw Witkop ter gelegenheid van mijn ouders 40 jaar huwelijk..1987 Anderhalve week later zijn tante Jantje en mijn moeder overleden. Harma Holtland
Arnhemsche courant  28-05-1925  Het lijkt alsof de schrijver het maar brutaal vindt dat Harm Smit (een van de drie regerende koningen) op grond van art. 13 huisonderwijs voor zijn kinderen eist…
Jantje, Willemina Witkop en Trientje Smit
Juffrouw Witkop met tante Jantje, omstreeks 1985 in Haren. De laatste woonplaats van de juf.

Hieronder Willemina op diverse klassenfoto’s

1952, Ligthartschool