Menschen voor wie men een voorkeur heeft, waartoe men zich getrokken voelt………
Menschen voor wie men een voorkeur heeft, waartoe men zich getrokken voelt………

Jantje Smit – Hakvoort
1911-1987

Dochter van Harm Smit en Jantje van Veen. Geboren 27 maart 1911 op Urk en overleden op 14 oktober 1987.

29-8-1940 getrouwd met Fredrik Hakvoort.

Bij Lammert’s zuster Jantje word ik hartelijk ontvangen maar zij verwijst mij door naar haar zuster Trientje die meer interesse voor Schokland heeft en zelfs bij het werk van haar vader betrokken werd.
Wim Kuyper, de schrijver van “Oude Zuiderzeeverhalen

Jantje rechts met haar zus Trientje, innig verstrengeld

Jantje stelde zich niet snel op de voorgrond. Ze was heel bescheiden. Haar leven stond vooral in dienst van het zorgen voor anderen:

Mijn moeder kwam nog af en toe op Schokland. Ze moest bij haar opoe die ziek was en die in Kampen woonde en opoe die op Urk woonde. Ze heeft ze verzorgd dus ging ze af en toe een weekend. Heel veel weet ik ook niet maar haken en breien kon mijn moeder ook heel goed
Tiny Kramer, dochter
Tante Lena (tante van Jantje Smit -Hakvoort) was getrouwd met ome Dok (Frederik van Dokkum) uit Zaandam. De oom die een prachtige hoed kocht voor Trientje. Trientje gaf de hoed aan haar zus Jantje toen die trouwde en naar Urk verhuisde. Op Schokland droeg Trientje de hoed toch niet.”
Harma Holtland, nichtje

Was Fredrik Hakvoort familie van Jannetje Hakvoort, de schoonzus van Klaas Kramer de burgemeester? Jazeker maar dan moet je wel heel ver teruggaan in de geschiedenis: Jelle Tiemensz Hakvoort, geboren 9 dec. 1742, op Urk, was een gemeenschappelijke voorouder.

Slager Hakvoort koopt in 1914 twee “knorrepotten” van Harm Smit. Zesentwintig jaar later (29-8-1940) trouwt de zoon van de slager (Fredrik Hakvoort) met de dochter van Harm Smit, Jantje Smit.

Jantje op Schokland
“De hele bibliotheek van Kampen is uitgeleend geweest naar Schokland”