Jantje Smit – Hakvoort

Dochter van Harm Smit en Jantje van Veen. Geboren 27 maart 1911 op Urk en overleden op 14 oktober 1987.

Slager Hakvoort koopt in 1914 twee “knorrepotten”  van Harm Smit. Zesentwintig jaar later (29-8-1940) trouwt de zoon van slager Hakvoort (Fredrik Hakvoort) met de dochter (Jantje Smit) van Harm Smit.

“Bij Lammert’s zuster Jantje word ik (Wim Kuyper, de schrijver van “Oude Zuiderzeeverhalen”) hartelijk ontvangen maar zij verwijst mij door naar haar zuster Trientje die meer interesse voor Schokland heeft en zelfs bij het werk van haar vader betrokken werd.”


Tante Lena (tante van Jantje Smit -Hakvoort) was getrouwd met ome Dok (Frederik van Dokkum) uit Zaandam. De oom die een prachtige hoed kocht voor Trientje. Trientje gaf de hoed aan haar zus Jantje toen die trouwde en naar Urk verhuisde. Op Schokland droeg Trientje de hoed toch niet.”


Was Fredrik Hakvoort familie van Jannetje Hakvoort, de schoonzus van Klaas Kramer de burgemeester? Jazeker maar dan moet je wel heel ver teruggaan in de geschiedenis: Jelle Tiemensz Hakvoort, geboren 9 dec. 1742, op Urk, was een gemeenschappelijke voorouder.